COYS

A Tottenham Hotspur csapattal kapcsolatos hírek, események. A játékosok szexuális szokásaitól az elnök új bentleyének újrafényezéséig minden.

Friss topikok

  • Egon bá: Jamon! Akkor ma este Örs??? Mert az nekünk jó! (2011.03.09. 09:24) Defoe háza eladó
  • Jamon Serrano: Szerintem Defoe jól mozgott, de megint nem használta az eszét a kapura lövésnél, csak egy kurva na... (2011.01.23. 16:12) Toons előzetes
  • Anderton: Csak érdekességképpen, amikor még volt időm honlapot szerkeszteni... tottenham.freeweb.hu/wallpap... (2011.01.17. 19:04) Manure összefoglaló
  • Anderton: Szevasztok! Egonnal most beszéltem, sajna családi elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni, de telef... (2011.01.15. 11:24) Napi betevő videó
  • Jamon Serrano: @fishman: Köszönöm az elismerést. Négyszer (+1) volt szerencsém kijutni meccsre a WHL-en: Liverpoo... (2011.01.12. 16:51) London szurkolói térképe

London szurkolói térképe

2011.01.11. 21:52 | Jamon Serrano | 2 komment

A térkép hitelessége ez éles szemű olvasóknál rögtön megkérdőjeleződik, hiszen elkövették a legnagyobb szentségtörést, amit ember csak el tud: Tottenham Hotspursként írták le a csapat nevét. A cikkben a térkép mellé rövid elemzés is járt, ami nem túl bonyolult konzekvenciákat vontak le a látottakból.  "Megdöbbentő", de a környéken lakók a helyi csapatoknak szurkolnak! Bár azért azt illik hozzátenni, hogy eme igen irigylésreméltó brit sajátosság annyiban bonyolódik, hogy a lokális héroszok mellett Albion sokat szenvedett népe gyakran választ magának egy nagyobb, sikeresebb, általában a Premier League első felében vitézkedő csapatot is. Bár e kisebb tudathasadást azért előttünk, magyarok előtt nem kell szégyelniük, lévén biztosan minden hazai Spurs-drukkernek van egy itthoni csapata is, akikért ha nem is rajong, de kicsit nagyobb érdeklődéssel figyel rá, mint a többire (ez nálam a Honvéd, csak hogy felfedjem magánéletem eme apró perverzióját, igaz még soha életemben nem voltam egy meccsükön sem).

A földabroszra visszatérve: a cikkben kiemelték, hogy az egyik legkönnyebben lehatárolható, legtisztább szurkolótábor a West Hamé, ők uralják Kelet-Londont, annyi apró szépséghibával, hogy a semmirekellő kalapácsosok központjának számító Barking and Dagenham városrész külön kiscsapattal bír, ami már eljutott a 3. osztályig, így ott is erősödik a fent említett kettős-szimpátia. Az talán egy kicsit furcsa, hogy ha ekkora területen népszerű a West Ham, akkor miért nem tudják megtölteni a stadionjukat, az pedig már ennek tükrében érdekes, hogyha még egy ekkora stadion sem töltenek meg, akkor miért akarnak Stradfordba költözni az Olimpia után.

A szerző szerint még ennél is homogénebb a Fulham-tábor szigete Nyugat-Londonban. Én azért ehhez is fűznék néhány keresetlen szót, mivel volt szerencsém másfél évig élni ezen a környéken (Fulham Broadway). A pályát övező Bishops Park körüli bájos kis lakónegyedet vitathatatlanul Fulham-szurkolók lakják, de ha átkelünk dél felé a Temzén, akkor hirtelen ismét pökhendi, "újdonsült" Chelsea-szimpatizánsok hordáiba botlunk. Mindenestre a Fulhamnek szurkolni jó dolog lehet, békés kis csapat, pofás kis stadionnal, aminek a közelébe menni is már időutazás, nem sok mindent változtattak rajta az utóbbi 100 évben és hogy közvetlenül a Temze partján van, az már külön élvezet. Ha valaki egyszer arratéved, mindenképp nézzen el oda.

(Alaposabb vizsgálat céljából nagyobb méretben itt vehető szemügyre.)

A Chelsea bázisa a legtehetősebb negyedekre terjed ki (lévén, hogy ott van a stadion is), de meglepően sok a szurkolójuk DNy-on és még ÉNY-on is, amire biztosan nagy hatással volt az utóbbi évtized sikeressége. Ha valaki megnézné a Stamford Bridgere kilátogató nézők számát mondjuk a '90-es évek elején, közepén, akkor megelpődne a standar félházas meccseken. Ma már persze bővíteni is kellett a lelátókat.

Az Arsenal azért van olyan nagy és jó csapat, hogy ilyen problémával nemigen kellett küszködnie. Az ágyúsok a szegényebb, északi városrészek kedvelt csapata. Költözésükről, szomszédságukról, a Spurs észak-londoni egyeduralmának megtöréséről később még lesz szó.

Végül rátérve a lényegre, a hatalmas és mindenek felett álló Spurs legkiválóbb népére, láthatjuk, hogy London legészakibb, külvárosi területét lakják, sok helyütt megosztva a West Ham és az Arsenal szimpatinzánsaival. Látható még az is, hogy bizony nem véletlen, hogy a Spurs-drukkerek nagyobb része vidékről és az alvóvárosokból jár be a meccsekre, mert ez a sötétkék terület nem adna elegendő bázist a csapatnak. Ahhoz viszont már túl nagy, hogy a stadionépítési tervek ellenére Stradfordba tegyék át a csapat székhelyét. A döntést a bizottság márciusra ígéri és nagyon remélem, hogy a West Ham lesz a befutó, mi pedig maradunk Tottenhamben. Egyébként sajnos nemrég alkalmaztak egy külön személyt, akinek az a feladata, hogy a költözést előkészítse és kommunikálja a sajtó és a szurkolók felé. Ez nem sejtet túl sok jót, de én még bizakodom.

A kisebb csapatokhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy a Charlton bázisának nagy mérete engem meglepett, valamint ha minden jól megy, akkor a QPR és a Watford feljutásával jövőre 6 londoni csapat lehet a PL-ben, ami már nagyon rég óta nem fordult elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://hotspur.blog.hu/api/trackback/id/tr852577600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fishman 2011.01.12. 14:13:28

Én csak egyszer voltam Londonban. Ugyanaznap néztem jártam Chelsea-Kensington környékén és a White Hart Lane-en. Hatalmas volt a kontraszt, tényleg.
Másfél évet kint élni nem lehetett rossz. Kis időre jó lehet, de végleg odaköltözni, no way.
Voltál meccseken is a kinn töltött idő alatt, JS?
Én pont a Spurs történetének legrosszabb idénykezdete idején voltam egy Chelsea-Inter (másik csapatom a Juve) szurkoló olasz baráti családnál. Képzelhetitek, hogy milyen zrikákat kaptam, mikor tök utolsó volt a csapat 8 forduló után.
A Google Street View-val érdekes egyébként végigjárni ezeket a környékeket. A Lane-t, a Fulham és a Chelsea pályát. Ha már repülőútra nem marad pénze az embernek..

Érdekes statisztikákat olvastam régebben. Eszerint a Spurs szegényebb környéke nem mond semmit a szurkolóinak tehetőségéről. Állítólag a PL szurkolói közül ők bírnak az egyik legjobb átlagkeresettel, és pl. ők használják a leginkább a net és az online kereskedelmet, meg egy csomó területen elöl szerepeltek. Gondolom, ez abból fakad, amit te is írtál, hogy "a Spurs-drukkerek nagyobb része vidékről és az alvóvárosokból" való.

Egyébként tényleg köszi a sok-sok érdekes infót, amit írsz a lapodra. Jó olvasni, de ezt már annyian elmondták előzőleg. De remélem, az írás nem befolyásolja a vizsgaidőszakra való felkészülést, és jó haladsz azzal is.

Jamon Serrano 2011.01.12. 16:51:43

@fishman: Köszönöm az elismerést. Négyszer (+1) volt szerencsém kijutni meccsre a WHL-en: Liverpool (0-2) Middlesbrough (1-1), Sunderland (1-2) és Portsmouth (2-0) és hálistennek tavaly Brémában is ott lehettem. Mentem volna többször is, csak akkor az egész fizetésem ráment volna.
Egyébként a szurkolók keresetéről írtam még az ősidőkben egy bejegyzést:
hotspur.blog.hu/2009/08/27/hu_de_jo_nekunk
süti beállítások módosítása